Waar u op let bij de keuze van een houten vloer

• Hardheid, tekening en sortering
• Een houten vloer werkt
• Gaat u de vloer zelf leggen of laat u deze klus aan een specialist over?

1. Hardheid, tekening en sortering

De kleur van het hout, de tekening en sortering bepalen vaak iemands keuze voor een vloer.
Daarnaast is het echter ook belangrijk te letten op de hardheid van het hout.
De ene houtsoort is nou eenmaal harder dan de andere.
De hardheid gecombineerd met de toplaag bepaalt evenwel hoe goed een vloer tegen beschadigingen kan.
Een harde houtsoort waarin oneffenheden, kleurverschillen en knoesten zijn weggesorteerd, lijkt misschien op het eerste gezicht de beste keuze, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Esdoorn (ahorn) is bijvoorbeeld harder dan grenen, maar heeft minder tekening. Een deuk in de Esdoorn vloer, (op elke houten vloer wordt geleefd!) zal meer opvallen dan een deuk in de grenen vloer, dit komt door de levendige structuur van grenen.

De Verbetering kan verschillende houtsoorten in meerdere sorteringen leveren. In uw keuze moet u zich dus aan de ene kant laten leiden door uw smaak en aan de andere kant door de alledaagse praktijk. Hoe gaat de houten planken vloer worden gebruikt? Heeft u kinderen? Huisdieren?

2. Een houten vloer werkt

Een goed gedroogd vloerdeel heeft een vochtpercentage van zeven tot twaalf procent. Eigenlijk alleen door variatie in de luchtvochtigheid kan een vloerdeel nog krimpen en/of uitzetten. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan in de winter. Dit komt omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht. Een goede gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in huis is 50-65%. In de winter wordt de “koude buitenlucht” ook nog eens binnenshuis opgewarmd tot 20°C. De relatieve luchtvochtigheid kan zo in de winter onder de 50% dalen. Gevolgen; de vloerdelen krimpen, er kunnen kieren onstaan of de vloerdelen gaan hol of bol staan. Deze problemen zijn te voorkomen of op te lossen.

Ten eerste door de vloerdelen vast te verlijmen. Kies voor planken met een V-groef, daardoor zal de werking van het hout minder opvallen. Daarnaast kunt u een luchtbevochtiger plaatsen in de kamer met de houten planken vloer. Deze luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid binnen aanvaardbare grenzen blijft. Een echte liefhebber van een planken vloer zal deze ‘mindere’eigenschappen (van vooral brede massieve vloerdelen) accepteren. Dit hoort immers bij het karakter van een planken vloer.

3. Gaat u de vloer zelf leggen of laat u deze klus aan een specialist over?

Als u handig bent dan kunt u een zwevend gelegde houten vloer zelf leggen. We geven u dan leginstructies, en kunnen u van alle benodigde materialen voorzien. Zorg voor een goede grondige voorbereiding. Een vast verlijmde houten vloer kunt u beter door ons laten leggen omdat dit toch veel moeilijker mooi en goed te doen is. (Afhankelijk van de wensen moet er een ondervloer worden gelegd, meermalen geschuurd, gelijmd en afgewerkt worden met speciale (arbeids)middelen, machines en methoden.)
[button link=”https://www.deverbeteringparket.nl/contact” color=”#848484″ text=”light”]Direct Contact[/button]

This post is also available in: Engels