Vloer op Vloerverwarming

Parket op vloerverwarming

Parket kan op vloerverwarming gelegd worden. Niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen. Lamelparket en de multiplank is uitermate geschikt om op vloerverwarming te leggen en massief parket is niet geschikt om op vloerverwarming te leggen. Dit komt omdat bij vloerverwarming de vloeren meer dan gemiddeld werken (werken = het krimpen en uitzetten van het hout) door de temperatuursverschillen. Bij lamelparket wordt het werken grotendeels opgevangen door de kruislingse verlijming van het hout (zie ook lamelparket). Bij massief parket gebeurt dit niet. Ook heeft massief parket meestal een te hoge R waarde m2.K/W

De R waarde van parket en de geschikheid voor vloerverwarming  

De R waarde (thermische weestand) van parket is een getal dat aangeeft hoe goed/slecht het parket warmte geleidt . Des te lager de R waarde van het parket des te beter het parket warmte geleidt. Bij vloerverwarming moet dit getal zo laag mogelijk zijn, om zo snel mogelijk de warmte van de verwarming door te geven aan de ruimte.

Bij parket op vloerverwarming maken we een scheiding in hoofd- en bijverwarming. Vloerverwarming als hoofdverwarming is een systeem waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming om een ruimte te verwarmen. Vloerverwarming in de vorm van bijverwarming is een systeem waarbij naast de vloerverwarming ook radiatoren aanwezig zijn in de ruimte.

Bij hoofdverwarming dient de maximale R waarde van parket en ondervloer / lijm laag kleiner te zijn dan 0,13 m2.K/W

Bij bijverwarming dient de maximale R waarde van parket en ondervloer / lijm laag kleiner te zijn dan 0,18 m2.K/W

Ons goedkoop budget lamelparket heeft een R waarde van 0,084 m2.K/W en ons overige lamelparket van 0,12  m2.K/W (dus al onze lamelparket vloeren zijn qua R waarde geschikt om op zowel hoofdverwarming als bijverwarming te leggen)

vloerverwarming houten vloer

Hoe lamelparket op vloerverwarming te leggen

Het lamelparket kan zowel verlijmd als zwevend over vloerverwarming gelegd worden. Bij verlijmen dient er wel een lijmsoort gekozen te worden die speciaal voor vloerverwarming geschikt is. Bij het zwevend leggen dient er een speciale ondervloer onder het lamelparket gelegd te worden die een lage R waarde heeft en geschikt is voor vloerverwarming. Voor het leggen in appartementen is er Thermosound met perforatie om de warmte door te laten. Het heeft een R waarde van 0.038 m2.K/W en isoleert contactgeluid met 12 dB. (minimaal 10 dB is verplicht in appartementen). Wanneer het niet nodig is om ook contactgeluid te isoleren kan er ook gekozen worden voor een speciale ondervloer van 1.2mm dik, deze heeft een dampwerende laag en een R waarde van 0.014 m2.K/W.

Welke houtsoorten kunnen op vloerverwarming gelegd worden

De volgende lamelparket houtsoorten zijn geschikt:
Eiken, rood eiken, essen, beuken, esdoorn (ahorn), berken, kersen, jatoba, merbau, tali, walnoot (noten), padoek en iroko

Om voor garantie in aanmerking te komen, dienen er warmte verklikkers onder de houten vloer gemonteerd te worden. Er dient één verklikker op elke 10m2 geplaatst te worden. Deze verklikkers zijn er om er op toe te zien dat de vloer niet warmer is gestookt dan 26 graden Celsius. Boven de 26 graden Celsius vervalt de garantie. Zorg er bij het leggen voor dat de vloerverwarming goed is afgesteld, uw loodgieter kan dit voor u doen.

Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 06-11000184 of ga direct naar…

This post is also available in: Engels